logo

Solutions in a box

Control your health

8 tips om je immuniteit te versterken

Een optimale werking van ons immuunsysteem was in deze tijden nog nooit zo belangrijk! Enerzijds blijft het belangrijk om ons preventief in te zetten tegen virussen (denk aan Covid of de griep) of andere indringers, zoals bacteriën en schimmels. Anderzijds is het ook sterk aangeraden om na een besmetting of griep je immuunsysteem terug aan te sterken. Dit om blijvende klachten, long covid of een postviraal syndroom voor te zijn of aan te pakken.

Mensen die het meest kwetsbaar zijn voor virale infecties (zoals Covid-19 of de griep), bacteriële infecties en (terugkerende) schimmelinfecties, lijken tot één van volgende groepen te behoren:
– Mensen die een verzwakt afweersysteem hebben, chronische aandoeningen (denk aan auto-immuunziektes) of die problemen ervaren met overgewicht
– Mensen met een disbalans of tekort aan essentiële vitamines, mineralen, eiwitten, … waardoor een overdreven ontstekingsreactie ontstaat.
Het afweersysteem kan dus ofwel te zwak reageren (waardoor de indringers overheersen), ofwel te sterk reageren (waardoor overdreven of aanhoudende ontsteking ontstaat)

Ben je bezorgd om je gezondheid, of wens je zoveel mogelijk je immuniteit te optimaliseren? In deze blog geeft onze osteopaat, Lieselot Theys, enkele gouden tips mee:

1. Ga elke dag 30 tot 60 minuten naar buiten. Het liefst ’s morgens net voor het ontbijt. Maak een wandeling, zoek de natuur op, doe wat yoga in het gras of ga met de fiets naar het werk. Ons lichaam heeft natuurlijk licht nodig voor allerlei processen, waaronder een goede regeling van onze slaap- en waakhormonen. Hoe beter je kunt slapen, hoe sterker je immuniteit.

2. Tracht je lichaam zo weinig mogelijk te belasten met zaken die van nature normaalgezien niet voorkomen. Denk aan kleurstoffen, bewaarmiddelen of zware metalen in de voeding. Ook kun je kiezen voor zo’n natuurlijk mogelijke verzorgingsproducten en wasmiddelen.

3. Eet voldoende groenten en fruit. Dit advies kennen we allemaal, maar weten we wat écht voldoende is? Wetenschap wijst aan dat we 5 à 10 porties groenten of fruit per dag moeten eten (1 portie = de grootte van een vuist). Kies hier zoveel mogelijk voor groenten, eerder dan fruit.

4. Pas het gebruik van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoveel mogelijk toe in je gerechten. Zaken zoals kurkuma, gember, honing, ui, knoflook, noten, shiitakes, paddenstoelen,… zijn ideaal.

5. Ondersteun je immuniteit met de juiste supplementen! Geen idee welke supplementen hiervoor goed zijn, en tegelijk een kwalitatieve werking hebben? Je kunt onze ‘Healthy you: optimale immuniteit-box’ hier bestellen.

6. Optimaliseer je slaaphygiëne: dit is zowat het allerbelangrijkste! Als je een drukke periode tegemoet gaat, waarbij je dient te kiezen tussen voldoende beweging of voldoende slaap, moet je kiezen voor slaap! Tracht twee uur voor het slapengaan niet meer bezig te zijn met werk, to-do lijstjes of piekergedachten. Leg de pc, iPad en gsm aan de kant. Kies voor een goed boek, yoga, meditatie, wandeling, koken voor de volgende dag, … Houd vast aan een regelmatig ritme en ga steeds op hetzelfde tijdstip gaan slapen. Ons lichaam houdt van structuur, waarbij de aanmaak van alle nodige hormonen hierop wordt afgestemd. Hoe meer regelmaat, hoe gemakkelijker je het je eigen lichaam maakt.

7. Ondersteun je darm- en leverwerking. Hoe beter de kwaliteit van je slijmvliezen en het bacterieel evenwicht in de darmen, hoe beter je immuniteit is. Pak allergieën en intoleranties aan, laat je testen indien je twijfelt. Drink voldoende water en kies af en toe voor gember-, mariadistel- of brandnetelthee. Wens je graag de darmen of lever optimaal te ondersteunen? Dit kan via onze Healthy gut of Healthy liver box! Bekijk ze hier.

8. Let op je mondhygiëne. De bacteriën in je mond en slokdarm zijn minstens even belangrijk! Poets na elke hoofdmaaltijd je tanden, gorgel af en toe met afgekoelde groene thee (en spuug dit nadien ook uit), kies voor een nasale of orale probiotica als spoelmiddel en flos regelmatig.

Je leest het goed: je kunt geen optimaal werkend immuunsysteem hebben als de werking van je darmen of liever niet goed is. Ook hebben we nood aan een hormonaal systeem in balans. Ieder systeem heeft invloed op een ander systeem, waarbij het één niet zonder de ander kan.
Weet je niet waar beginnen? Of heb je het idee dat je immuniteitsprobleem een gevolg is van een andere oorzaak? Boek gerust een online consult in met één van onze therapeuten. Ze helpen je graag op weg!